Конспект уроку: Поняття про переломи кісток і їх ознаки. Види переломів. Табельні та підручні засоби іммобілізації

Конспект уроку: Поняття про переломи кісток і їх ознаки. Види переломів. Табельні та підручні засоби іммобілізації

ПЛАН _ КОНСПЕКТ
уроку з основ медико-санітарної підготовки
Тема4. НАДАННЯ ПЕРШОЇ ДОПОМОГИ ПРИ КРОВОТЕЧАХ, ПОРАНЕННЯХ, ПЕРЕЛОМАХ ТА ВИВИХАХ.

Урок 2. Поняття про переломи кісток і їх ознаки. Види переломів. Табельні та підручні засоби іммобілізації. Накладання шин з підручного маеріалу при переломах плеча, передпліччя, стегна, гомілки. Правила користування шприц-тюбиком. Правила транспортування потерпілих при різноманітних ушкодженнях та пораненнях.
Мета
• Навчальна:
– вивчити поняття про переломи і їх ознаки.
• Виховна
– виховувати відношення до здоров.я людини як до найвищої цінності людства.
• Розвивальна:
-розвиток почуття необхідності здорового способу життя..
• Практично-корисна:
-засвоєння обов’язку щодо необхідності міцного здоров’я для захисту Вітчизни.
Настанови, посібники :
Я. Коденко, Основи медичних знань. М. Стеблюк, Цивільна оборона

ХІД УРОКУ
1. Вступна частина 
. Огляд зовн. вигляду, перевірка учнів на заняттях . Оголошення теми, мети уроку, навч. питань 
11. Основна частина 
Відпрацювання навчальних питань.
1. Поняття про переломи кісток і їх ознаки. Види переломів. Іммобілізація. Переломом називають порушення цілісності кістки.
Ознаками перелому є різкий біль, особливо під час руху, припухлість, зміна форми і порушення функції органів. Під час руху іноді чути рух кісток. Види переломів: якщо перелом супроводжується порушенням шкіри або слизової оболонки, він називається відкритим, а без пошкодження зовнішніх покривів – закритим. Іммобілізація – створення нерухомості ( покою ) якої-небудь частини тіла при переломах, вивихах і різних захворюваннях накладанням отвердіваючих пов’язок, шин і другими способами. Іммобілізацію проводять шляхом накладання шини для забезпечення нерухомості, наприклад, кінцівки 2.Табельні та підручні засоби іммобілізації.
. Подаючи першу медичну допомогу, користуються табельними і підручними засобами. До табельних засобів належать гумові джгути, бинти, серветки, вата, а при переломах -фанерні, драбинчасті й сітчасті шини.
Як підручні засоби для накладання пов’язок використовують чисті рушники, шматки тканини (краще не кольорової ), для зупинки кровотечі – пояс чи закрутку з тканини, а при переломах – смужки твердого картону, уламки фанери, палички тощо. Матеріалом для шини може бути будь-який предмет, що є поблизу (дошки, палки, парасолька, лижі, гілки)
3.Накладання шин з підручного маеріалу при переломах плеча, передпліччя, стегна, гомілки.
Приступаючи до надання допомоги у разі уражень і поранень, потрібно визначити послідовність окремих прийомів. Спочатку проводять ті заходи, від яких залежить життя потерпілого, або ті, без яких неможливе подальше подання допомоги. Наприклад, у разі відкритого перелому кісток стегна, що супроводжується артеріальною кровотечею, спочатку знімають одяг із пошкодженої ноги, зупиняється кровотеча накладанням джгута, потім накладається стерильна пов’язка і проводиться іммобілізація шляхом накладання шини для забезпечення нерухомості кінцівки. Для іммобілізації кінцівок необхідно фіксувати два суглоби, розміщені вище і нижче перелому. Щоб запобігти тиску на м’які тканини, на шину збоку, прилеглого до пошкодженої еінцівки, підкладають вату, м’які тканини або мох, траву, сіно та інші підручні матеріали.
Надання допомоги при переломах різних кісток має свої особливості. При переломах плеча (плечової кістки ) один помічник фіксує плече потерпілого, а другий потягує зламану руку за зігнутий ліктьовий суглоб ( під прямим кутом ). Шини можна накладати дві, трохи більші від довжини плеча, або одну, зовнішню, а роль другої шини виконує бокова поверхня грудної клітки, до якої разом із шиною прибинтовують зламану руку.
При переломі передпліччя руку потрібно зігнути в ліктьовому суглобі під прямим кутом, долоню повернути до тулуба. Одну шину накладають по розгинальній поверхні передпліччя від п’ясних кісток до середньої третини плеча із загином біля ліктьового суглоба, другу по згинальній поверхні передпліччя, від п’ясних кісток до ліктьового згину. Потім обидві шини прибинтовують і підвішують руку на косинку або на пояс.

При переломах стегна шини накладають із зовнішнього боку – від паху до п’ятки. Один помічник тримає потерпілого під пахви, а другий – за стопу, злегка витягуючи зламану ногу. Третій накладає шини. Шини закріплюють бинтами, рушничками, хусточками або косинками.
При переломах гомілки шини накладають від середини стегна до стопи. Помічники тримають випрямлену пошкоджену ногу: один за стегно, другий за стопу. 4.Правила користування шприц-тюбиком.
5.Правила транспортування потерпілих при різноманітних ушкодженнях та пораненнях
Транспортування – один із важливих елементів надання першої допомоги. Для перенесення потерпілого у будинок, на транспорт, у медпункт використовують стандартні медичні ноші або їхню імпровізацію з підручних матеріалів (щит, намет, плащ, ковдра). Перенесення має бути проведене обережно, уміло, щоб не завдати шкоди потерпілому і можливе тільки у разі крайньої необхідності.
Перенесення здійснюється на руках одним носієм, двома носіями у різні способи, з використанням носилочної лямки або спеціально виготовленої лямки. Перенесення на руках розраховане на коротку відстань, оскільки це важко для носіїв. Значно легше перенесення на ношах, що дає можливість робити зупинки для відпочинку, не турбуючи потерпілого. Складні стандартні ноші – брезентове або парусинове полотнище, натягнуте на два дерев’яних бруси, які закінчуються чотирма ручками. Імпровізовані ноші можна зробити з підручного матеріалу, наприклад, прив’язавши до жердини будь-яку матерію (шіащ-палатку, одіяло, полотнище ). Якщо ноші зробити нема з чого, то потрібно знайти, що може їх замінити: драбину, двері, широку дошку, на яку потрібно накласти підстилку із сіна, соломи, одягу.
переломах гомілки шини накладають від середини стегна до стопи. Помічники тримають випрямлену пошкоджену ногу: один за стегно, другий за стопу. При переломі кісток стопи шина має бути трошки більшою, ніж довжина стопи. Закріплюють шину при положенні стопи відносно гомілки під прямим кутом. При переломі передпліччя руку згибають у ліктьовому суглобі під прямим кутом, долоню повернути до тулуба. Одну шину накладають по розгинальній поверхні передпліччя від п’ясних кісток до середньої третини плеча із загином біля ліктьового суглоба, другу по згинальній поверхні передпліччя, від п’ясних кісток до ліктьового згину. Потім обидві шини прибинтовують і підвішують руку на косинку або на пояс.
Перенесення і транспортування потерпілого. Для перенесення потерпшого використовують стандартні медичні ноші або їхню імпровізацію з підручних матеріалів (щит, намет, плащ). Перенесення потерпілих у будинок, на транспорт, у медпункт має велике значення для надання медичної допомоги. Перенесення має бути здійснено обережно, уміло, щоб не завдати шкоди потерпшому.
Перенесення на руках одним носієм. Якщо потерпілий може пересуватися сам, йому може допомогти товариш обнімаючи потерпілого за талію однією рукою, а другою придержувати за руку, перекинувши її через своє плече. Якщо потерпілий не може йти сам, можна посадити його на спину або обхопити однією рукою тулуб, а другою – стегна. Легше переносити потерпілого носилочною лямкою, яку надівають на ноги потерпшого з упором у сідниці. Ставши спиною до потерпілого і нагнувшись, носильник просовує свої руки у петлі лямки, кладе руки потерпшого до себе на груди і, тримаючи їх своїми руками, піднімається для перенесення.
Перенесення на руках двома носіями. Найпростіше перенесення на руках носіями, які йдуть один за одним. Поширене перенесення на руках методом ” замка “. для утворення сидіння -” замка ” – кожний з носіїв береться лівою рукою за своє праве передпліччя, а правою кистю – за ліве передплеччя товариша. Але при цьому обидві руки зайняті і немає опори для спини потерпілого. Тому роблять замок з трьох рук, вільна кисть лівої (правої) руки одного з товаришів підтримує потерпілого за спину. Можна переносити потерпілого на руках двома носіями на замку з двох рук. Кожний береться пальцями за передпліччя другого біля кисті і на ці з’єднані руки садять потерпшого. З’єднуючи вільні руки за спиною потерпшого, носії підтримують його, а він тримається за їхні плечі. Можна нести потерпшого на лямках.
Перенесення на ношах. Значно легше переносити на складних стандартних ношах-ьрезентове полотнище, натягнуте на два дерев’яних бруси, які закінчуються чотирма ручками. Для перенесення потерпшого можна обладнати прості ноші, прв’язавши до жердини будь-яку матерію, а кінці жердини при перенесенні потерпшого носії кладуть собі на плече. Як ноші можна використати пальто, через рукава чкого просовують жердини, або два мішки – обрізавши гузирі ( кути) і прсунувши в утворені дірки жердини. Можна використати як ноші двері, драбину, широку дошку. Правила укладання і перенесення потерпілих:
ноші встановлюють двоє з тієї сторони потерпшого, де пошкодження (рана, опіки,
перелом); – троє за командою ” Берись ” стають на одне або обидва коліна зі здорової сторони
потерпілого і підкладають під нього руки: перший підтримує однією рукою голову
потерпшого, а другою спину в області лопаток; другий підтримує однією рукою
поперек, а другою сідничну область; третій підводить одну руку під стегна, а другу під
гомілку;
за командою ” Піднімай ” вони обережно піднімають потерпшого, намагаючись як
надалі підвести під нього руки і трохи відхиляючи його на себе, а четвертий підсовує до
них ноші;
за командою ” Опускай ” вони опускають потерпшого на ноші.
Після укладання потерпшого враховують місце пошкодження і характер цього пошкодження. Якщо ноші без узголов’я, то необхідно покласти що-небудь під голову потерпілого (одяг чи солому), при блювоті подушка не потрібна, а голова повертається на бік і притримується в такому

положенні (щоб блювотні маси не потрапили в дихальні шляхи). При пораненні в груди з переломами необхідно підняти верхню половину тіла. При пораненнях у живіт потерпілого укладають на спину, піднявши йому тулуб і зігнувши ноги в колінах (для розслаблення м’язів живота, зменшення болі і поліпшення дихання). При пошкодженнях хребта не можна допускати згинання тіла при укладанні на ноші, без потреби не садити і не перекладати. Потерпшого обережно укладають на ноші, на які покладена дошка, що накрита м’якою підстилкою. Під коліна, щоб ноги були в зігнутому положенні, підкладають який-небуть валик. При переломах і пораненні щелепи у потерпілого в роті збирається кров, слина, слиз і западає язик, тому потерпілого, якщо можна, переносять на ношах у напівсидячому положенні або укладають на живіт, а голову повертають в сторону. При перенесенні на ношах лбдей з пошкодженими кінцівками роблять так: – поламану руку прибинтовують до грудей, а при травмі ноги під коліна кладуть валик з
одягу.
Переносячи потерпілого, носії повинні намагатися зберегти горизонтальне положення нош на спусках, при подоланні перепон.
Законом України ” Про захист населення і територій від НС техногенного та природного характеру ” громадяни України зобов’язані:
дотримуватися заходів безпеки, не допускати порушень виробничої дисципліни, вимог
екологічної безпеки;
вивчати основні способи захисту населення і територій від наслідків НС техногенного та
природного характеру, надання першої допомоги потерпілим, правила користування
засобами захисту;
при виникненні НС дотримуватись відповідних вимог.

111. Заключна частина (5 хв).
І.Закріплення вивченого матеріалу (3 хв): – назвати види переломів
2. Підбиття підсумків заняття (1 хв).
3.Завдання додому (1 хв): стор. 6-11 підр. “Допризовна підготовка”